Σε όλους εκείνους που ονειρεύονται ένα καθαρότερο περιβάλλον...
Οι μαθητές της Γ' τάξης του Δ.Σ. Πλατέος
2019-2020

Μια φορά κι έναν καιρό οι άνθρωποι δε νοιάζονταν για τα σκουπίδια που πετούσαν δεξιά κι αριστερά, οι θάλασσες είχαν πνιγεί σε αυτά, στα δάση τα ζωάκια δεν έβγαιναν άλλο από τις φωλιές τους και στις πεδιάδες η ρύπανση έκανε τα πάντα να βρωμοκοπούν...
Τα ζώα λοιπόν αποφάσισαν να μαζευτούν για να συζητήσουν αυτό το τρομερό πρ΄΄οβλημα. Στη συγκέντρωσή τους ήρθαν σημαντικοί τους εκπρόσωποι: ο Ιγνάτιος, ο ποντικός, που ήταν κ΄΄ατοικος μεγαλούπολης, ο Τριγωνοψαρούλης, που ζούσε στις ελληνικές θάλασσες, ο καλόκαρδος λύκος, ο Λουκάς, που έμενε στο δάσος και ο Τρυφεράκανθος,το ευαίσθητο σκαντζοχοιράκι, που ζούσε στην πεδιάδα του δήμου Αλεξάνδρειας, στο Πλατύ.
Ο Λουκάς πήρε πρώτος το λόγο:
" Φίλοι μου, το δάσος έχει γεμίσει βρωμιές από τους ανθρώπους που κάνουν πικ νικ και δε μαζεύουν τα σκουπίδια τους".
Ο Τριγωνοψαρούλης έπειτα τους ενημέρωσε ότι πια τα ψάρια στη θάλασσα πεθαίνουν από τη θαλάσσια ρύπανση.
Ο Τρυφεράκανθος στεναχωριόταν που τα ζώα στο Πλατύ ήταν λυπημένα από τα πεταμένα απορρίμματα στο χωριό...
...και ο Ιγνάτιος ανέφερε πως τα ζώα στις πόλεις δεν παίρνουν ανάσα από το καυσαέριο...
Έπρεπε λοιπόν να αναλάβουν δράση και να ταρακουνηθούν οι άνθρωποι...
Η παρέα των ζώων μετά από τη συνάντησή τους είχε ένα σχέδιο... Ενημέρωσε ο καθένας από αυτούς τους φίλους του, για το πρόβλημα της ρύπανσης και αποφάσισαν να πετούν τα σκουπίδια τους πάνω στους ανθρώπους! Ήθελαν έτσι να τους δώσουν να καταλάβουν το μέγεθος της ζημίας που γίνεται από τη ρύπανση του περιβάλλοντος και ότι δεν είναι σωστό να βρωμίζουν τη μητέρα- Φύση... Οι άνθρωποι στην αρχή ενοχλήθηκαν και στη συνέχεια κατάλαβαν τα λάθη τους.
Στο τέλος, οι άνθρωποι σε συνεργασία με τα ζώα καθάρισαν όλο αυτό το χάος που είχε δημιουργηθεί από την αλόγιστη συμπεριφορά τους στις θάλασσες, στα δάση , στις πόλεις και στην πεδιάδα του Πλατέος και έζησαν οοοοόλοι τους καλά και σε καθαρό περιβάλλον πια!
Το παραπάνω βιβλίο έγραψαν οι μαθητές της Γ' τάξης του Δ.Σ. Πλατέος Ημαθίας και επιμελήθηκε η υπεύθυνη εκπαιδευτικός τους Αρζόγλου Στεφανία (2019-2020).
Πρωταγωνιστές του οι ήρωες γνωστών παιδικών βιβλίων:ο Τριγωνοψαρούλης και ο Τρυφεράκανθος από τα ομώνυμα βιβλία, ο Λουκάς από το βιβλίο "ο καλόκαρδος λύκος" και ο Ιγνάτιος από το παραμύθι "ο Ιγνάτιος και η γάτα".
Πηγή έμνευσης της δράσης υπήρξαν τα ευρωπαϊκά erasmus+ προγράμματα "Αct green" και "European digital classroom" στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας τα έτη 2018-2020.
