


Mahalledeki çocuklarla son günlerde hep bu konuyu konuşuyoruz. Suyun canlılara nasıl hayat verdiğini. Bu arada benim adım Bensu. İlkokul ikinci sınıf öğrencisiyim.
Kasabamız küçük ama oldukça güzeldir. Hele kasabamızın içinden geçen Küçüksu, hepimiz için çok değerlidir. Tarlalarımız, hayvanlarımız, insanlarımız Küçüksu ile can bulur.
Sıcak yaz aylarında, neredeyse tüm kasaba, Küçüksu kenarında piknik yaparak dinlenir. Bir bilseniz suyu ne tatlı, ne serindir. Ne zaman yalnız kalmak istesem, Küçüksu’ya giderim, konuşurum onunla. O da beni dinler, bana şırıltıyla karşılık verir. Bir öğle vakti mahalledeki çocuklarla toplandık Küçüksu kıyısında. Hepimiz ayaklarımızı suya daldırdık, birbirimize su atıp eğleniyorduk. Arkadaşım Erol’un attığı su, nasıl olduğunu anlayamadan kulağımın içine sıçradı. Aynı anda fısıltılar yükseldi.
“Tükeniyoruz, yardım edin! Hiçbirimizin dayanacak gücü kalmadı. Artık Küçüksu, bu kadar coşkuyla akamayacak. Bizi korumalısınız!” diyordu. Kulağımı kapattım fakat fısıltı susmuyor, hep aynı şeyi tekrar ediyordu. Derken tüm çocuklar aynı fısıltıları duymaya başladı. Küçüksu dile geldi, “Sizler geleceğin büyükleri çocuklar. Dünyada su sıkıntısı yaşanıyor. Çok yakında sularımız tükenecek. Su damlalarını duydunuz. Bize ancak sizler yardım edebilirsiniz. Suyu tasarruflu kullanmanın önemini insanlara anlatmalısınız.” dedi.
Hepimiz kasabaya dönerken sessizdik. Sessizliği ben bozdum.” Arkadaşlar suyun kullanımı konusunda kasabayı bilgilendirmek, tedbirler almak şart. Yoksa Gelecek Susuz Gelmeyecek.” dedim.
Ahmet, “Bizi bekleyen çok iş var, hemen harekete geçmeliyiz” dedi.
We have been talking about this issue with the kids in the neighborhood lately. How water gives life to living things. By the way, my name is Bensu. I am a primary school sophomore student.
Our town is small but quite beautiful. Especially Küçüksu, passing through our town, is very valuable for all of us. Our fields, our animals, our people come to life with Küçüksu.
In the hot summer, almost the whole town relaxes by having a picnic on the edge of Küçüksu. If you only knew, the water is neither sweet nor cool. Whenever I want to be alone, I go to Küçüksu and talk to him. He also listens to me, responds to me with a gurgle. One afternoon we gathered with the children in the neighborhood on the Küçüksu shore. We all dipped our feet in the water, we were throwing water at each other and having fun. The water that my friend Erol threw splashed into my ear before I could understand how it was. Whispers rose at the same time.
“We're running out, help! None of us have the strength to endure. Now Küçüksu will not be able to flow with such enthusiasm. You must protect us! " he was saying. I closed my ears, but the whisper did not stop, it was always repeating the same thing. Then all the children began to hear the same whispers. Küçüksu spoke, “You are the adults of the future, children. There is a water shortage in the world. Very soon we will run out of water. You heard the water drops. Only you can help us. You should explain the importance of using water economically to people. " said.
We were all quiet on our way back to town. I broke the silence. " Friends, it is imperative to inform the town about the use of water and to take measures. Otherwise, The Future Will Not Come Without Water. " I said.
Ahmet said, "There is a lot of work waiting for us, we must act immediately."
Ayşe," Arkadaşlar su tasarrufu ile ilgili broşürler hazırlayıp dağıtabiliriz. Böylelikle insanları suyun tasarruflu kullanılması ile ilgili biliçlendirebiliriz."dedi.
Ahmet,"Bu çok iyi bir fikir." diye belirtti.
Bensu ise bunun yeterli olmayacağını daha farklı etkinlikler yapılması gerektiğini vurguladı. "Arkadaşlar okuldaki bütün arkadaşlarımızı bir araya getirelim.Birlikte su tasarrufu yapmak ve insanları bu konuda bilinçlendirmek için neler yapabileceğimize karar verelim." dedi.
Ertesi gün okulda arkadaşları ile bir araya geldiler. Bensu yaşadıklarını arkadaşlarına anlattı."Arkadaşlar yaşamak ve sağlıklı kalmak için suya ihtiyacımız var.Her canlının suya ulaşma hakkına saygı duymalıyız. Bu yüzden suyumuzun yok olmaması için neler yapabileceğimizi birlikte düşünmeli ve tedbirler almalıyız."dedi.
"Friends, we can prepare and distribute brochures on water conservation. So we can inform people about the efficient use of water," said Ayşe.
Ahmet said, "This is a very good idea." he stated.
Bensu, on the other hand, emphasized that this will not be enough, and more different activities should be done. "Guys, let's bring all our friends at school together. Let's decide together what we can do to save water and raise awareness about it." said.
The next day they met with their friends at school. Bensu told his friends about his experiences."Friends, we need water to live and stay healthy. We must respect the right of every living creature to have access to water. That is why we should think about what we can do to prevent our water from being destroyed, and take measures."
Öğrenciler bir sınıfta toplanıp beyin fırtınasında bulundular. Herkes fikrini belirtti.
Ahmet: Okuldaki açık bırakılan çeşmeler için "Çeşmeyi açık bırakma" şeklinde bir uyarı yazısı asılabileceğini söyledi.
Bensu: Okul müdürüyle görüşülüp çeşmelerin sensörlü çeşmelerle değiştirilebileceğini belirtti.
Ayşe:Yağmur sularının bir depoda toplanıp okuldaki temizlik işleri ve bahçe sulama işleri için bu suyun kullanılabileceğini söyledi.
Agah: Okuldaki tedbirler dışında evde ne gibi tedbirler alabiliriz bunu da konuşalım dedi....
Ahmet: He said that a warning letter saying "Don't leave the fountain open" could be opened for the fountains left open in the school.
Bensu: Discussed with the school principal and stated that the fountains could be replaced with sensored fountains.
Ayşe: He said that rainwater can be collected in a warehouse and used for school cleaning and garden irrigation.
Agah: He said, let's talk about what kind of measures we can take at home, apart from the measures in the school ....
Ayşe: Evet Agah evde alacağımız tedbirler çok önemli.Bunun için aile fertlerimizi de bilinçlendirmeliyiz.
Ahmet: Ellerimizi yıkarken,dişimizi fıçalarken,tıraş olurken musluğu açık bırakmamalıyız.
Bensu: Bulaşıkları, bulaşık makinasında yıkamalıyız.Bulaşıkları makineye koymadan tabakların kirlerini bir peçeteyle alıp, sonra yerleştirmeliyiz.
Agah: Sebze ve meyveleri yıkarken,bir kap kullanıp, kullandığımız suyla da evdeki çiçeklerimizi sulayabiliriz.
Ayşe: Banyo yaparken kova kullanmalı ve banyo süresi kısa tutulmalıdır.
Ayşe: Yes Agah, the measures we will take at home are very important. For this, we should raise awareness of our family members.
Ahmet: We should not leave the faucet open while washing our hands, brushing our teeth, shaving.
Bensu: We have to wash the dishes in the dishwasher. Before we put the dishes in the machine, we should remove the dirt from the plates with a napkin and then place them.
Agah: While washing vegetables and fruits, we can use a container and water our flowers at home with the water we use.
Ayşe: You should use a bucket while taking a bath and the bath time should be kept short.
Ahmet: Evet çok haklısın Ayşe. Sızdıran musluklar da çok önemli. Eğer evde sızdıran bir musluk varsa mutlaka onarılmalı. Çünkü dakikada 60 damla sızdıran bir musluk ayda 800 litre israfa sebep olur.
Bensu: Ne kadar da fazla israf oluyor su ! Ayda sekiz yüz çarpı otuz litre su eder. Hımmmm... Hesaplamakta zorlandım.
Agah: Bir de çamaşır makinelerimiz var. Çamaşır makinelerimizi tam doldurmadan kullanmamalıyız. En uygun ve kısa programı seçmeli ve daha az yıkama yapmak için kıyafetler temiz kullanılmalı.
Bensu: How much wasted water! Eight hundred times thirty liters of water a month. Hmmmmm ... I had trouble calculating.
Agah: We also have washing machines. We should not use our washing machines before they are fully loaded. You should choose the most suitable and short program and the clothes should be used clean to make less washing.
Bensu da renkli kartonlara su ile ilgili bilgi mesajları yazarak, kasabanın bakkalına, kahvesine, muhtarlık binasına, Küçüksu kıyısına astı. Ayrıca 22 Mart Dünya Su Günü yaklaşıyordu. Bu gün için güzel bir çalışma hazırlayıp, su tasarrufu konusunda farkındalık oluşturmak gerekiyordu. Sokak röportajları da yapılabilirdi. "Ailenizin günlük su tüketim miktarını biliyor musunuz? Bir kez sifon çektiğinizde ne kadar su harcadığınızı biliyor musunuz? Damlayan musluklardan bir saatte ne kadar suyun boşa gittiğini biliyor musunuz?" soruları sorularak, insanların dikkati çekilebilirdi. Bensu bu fikirleri arkadaşlarıyla paylaşmak için hemen harekete geçti.
Bensu o kadar heyecanlanmıştı ki bir an önce arkadaşlarıyla hemen buluşup konuşmak,fikirlerini söylemek istiyordu.Arkadaşlarını nerede bulabileceğini biliyordu.Küçüksu kenarına koştu hemen,hiç yanılmamıştı.Arkadaşları orada hararetle bir şeyler konuşuyorladı,yanlarına giderek:
-Merhaba arkadaşlar,su tasarrufu ile ilgili çok güzel fikirlerim var.Sizlerle de fikir alışverişinde bulunarak bir an önce faaliyete geçmek istiyorum.
Agah:
Haklısın Bensu sularımız için geç kalmadan,tehlike çanları çalmadan önlemleri almalıyız.
Ayşe:
Sokak ropörtajları için soruları hazırlayalım
Ahmet:
-Bende sokak ropörtajı için kayıt cihazını ayarlarım dedi.Daha sonra su kaynaklarımız için alınan ve alınması gereken önlemlerle ilgili hazırladığımız videoları çevremizdeki insanlara ulaşmasını sağlayabiliriz .
Agah:
You are right, we must take precautions before it is late for our Bensu waters and before the danger bells ring.
Ayşe:
Let's prepare questions for street interviews
Ahmet:
- I said, `` I will arrange the recording device for the street interview. '' Then, we can provide the videos we have prepared about the measures taken and the measures to be taken for our water resources to reach the people around us.
Bensu:Yarın hemen bu röportajı yapmaya başlamalı ve su tasarrufu ile ilgili insanları bilgilendirmeliyiz.
Agah: Evet, her damlası önemli suyumuzu korumanın önemini anlatmalıyız bir an önce.
Bu heyecanlı konuşmalardan sonra, herkes evine dağıldı.Ertesi gün, okullarına en yakın caddede buluştular.Ses kayıt cihazları hazırdı,sorulacak sorular belliydi.
Ayşe, elindeki mikrofon ile yaklaşan yaşlı teyzeye doğru yürüdü.
-Teyzeciğim, evinizde su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?
Yaşlı teyze eskiden insanların suya ne kadar zor ulaştığını ve suyu nasıl tasarruflu kullandıklarını anlattı.Gün boyu kafadar arkadaşlar gelip geçenlerle röportaj yaptılar. Yorulmuşlardı, ama değmişti.
The day passed and the result was achieved: loads of tips from various people of different ages how not to waste water - the most valuable on our planet. Being exhausted but satisfied and happy Ayşe fell asleep just at once her head touched the pillow and dreamt a wonderful dream: It was a Wonderland with beautiful rivers, lakes and seas. The rivers were full of fish, next to the lakes there were green fields colored with bright flowers, and at the sea there were modern hotels filled in with happy voices of grown-ups and kids. The birds were twittering their songs, the kids were playing with their parents, and all were happy that they lived in such a wonderful world rich in joy and, of course, WATER.
Gün geçti ve sonuç elde edildi: Gezegenimizdeki en değerli olan suyu nasıl israf etmeyeceğimizi, farklı yaşlardan çeşitli insanlardan bir sürü ipucu. Yorgun ama tatmin olmuş ve mutlu olan Ayşe bir anda uykuya daldı, başı yastığa dokundu ve harika bir rüya gördü: Güzel nehirleri, gölleri ve denizleri olan bir Harikalar Diyarıydı. Nehirler balıklarla doluydu, göllerin yanında parlak çiçeklerle renklendirilmiş yeşil alanlar vardı ve denizde yetişkinlerin ve çocukların mutlu sesleriyle dolu modern oteller vardı. Kuşlar şarkılarını cıvıldıyorlardı, çocuklar ebeveynleriyle oynuyorlardı ve herkes neşe ve tabii ki SU açısından zengin böylesine harika bir dünyada yaşadıkları için mutluydu.
Rüyamızın gerçek olması bizim elimizde. Büyüdüğümüzde susuz bir Dünya'da yaşamak istemiyorsak bir an önce harekete geçmeliyiz. Biz çocuklar gelecekteki suyumuza sahip çıkmalıyız. Evimiz ve ailemizden başlayarak etrafımızdaki herkesi uyarmalıyız. Hep birlikte el ele verip suyumuzu geleceğe taşımalıyız.
GELECEK SUSUZ GELMEYECEK!
The real possibility of our dream is in our hands. If we do not want to live in a waterless world when we grow up, we must act as soon as possible. We children should take care of our future water. We must alert everyone around us, starting with our home and family. Together, we must join hands and carry our water to the future.
THE FUTURE WILL NOT COME WITHOUT WATER!

- < BEGINNING
- END >
-
DOWNLOAD
-
LIKE(1)
-
COMMENT()
-
SHARE
-
BUY THIS BOOK
(from $4.19+) -
BUY THIS BOOK
(from $4.19+) - DOWNLOAD
- LIKE (1)
- COMMENT ()
- SHARE
- Report
-
BUY
-
LIKE(1)
-
COMMENT()
-
SHARE
- Excessive Violence
- Harassment
- Offensive Pictures
- Spelling & Grammar Errors
- Unfinished
- Other Problem

COMMENTS
Click 'X' to report any negative comments. Thanks!