Yaklaşık 1 yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Covid- 19 salgınından da yaşanarak ders alındığı üzere doğaya yakın yaşamın önemi çok daha ön plana çıkmıştır. Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki doğada, toprakla iç içe ve yeşillikler içinde yaşamanın 7 den 70 e tüm insanların tutum ve davranışlarına doğrudan olumlu etkileri vardır. Bu projede vurgulamak istenilen de kırsal kesimde yaşayan öğrencilerin yaşadığı yerin ve çevresinin aslında ne kadar hayati olduğunun bilincine varmalarıdır. Aynı zamanda şehirde yaşayan, binaların içine hapsolmuş ve kısmen teknoloji bağımlısı olmuş arkadaşlarında da, çektikleri fotoğrafları ve videoları, oynadıkları oyunları, yaptıkları etkinlikleri paylaşıp farkındalık yaratmaktır.

Öykü canlı dersine geç kalmıştı. Öğretmeni derste doğa ve yaşam üzerine konu anlatıyordu. Öykünün doğa ve yaşam konusuna merakı fazla değildi. Öğretmen dersin bir kısmında eTwinning projesi hakkında öğrencilere bilgilendirme yaptı. Daha önce yapılmış olan proje örneklerinde öğrencilere bilgi verdi. Bu konu Öykü’nün dikkatini çekti.
Öykü söz isteyerek e-twinning projeleri hakkında soru sormaya başladı. Gelen bu sorular üzerine öğretmen hazırlamakta oldukları doğaya dönüş projesinden bahsetti. Öykü’nün doğa ile pek ilgisi olmamasına rağmen bu projenin içinde olmak istiyordu.Öykü ders bitiminde öğretmeniyle iletişime geçerek projeye dahil olmak istediğini söyledi.
Öğretmen ilk olarak Öykü’den projeye katılabilmesi için veli izin dilekçesi doldurmaları gerektiğini söyledi.Öykü en kısa süre içerisinde veli izin dilekçesini öğretmenine ulaştırdı. Bunun üzerine öğretmen twinspace üzerinden Öykü’ye bilgilendirmeler yaptı. Öykü’nün twinspace üye olması konusunda rehberlik etti. Öykü projeye dahil olduğu için çok mutluydu. Bu haberi hemen arkadaşları ile paylaştı.
Öykü’nün bu isteğini gören arkadaşlarıda projeye dahil olmak için öğretmenleri ile görüştüler. Öğretmen projeye dahil olan öykü ve arkadaşları ile sohbet odasında ve zoom üzerinden proje toplantıları yaptı. Yapılan ilk toplatıda öğretmen çalışma planını öğrencilere anlattı. Öykü okuluna giderek okulun tanıtımı için fotoğraf ve bilgi toplama işlemlerini halletti. Topladığı bu bilgilerle okulun tanıtımını arkadaşları ile birlikte hazırladığı bir video ile yaptı.
Öykü ve arkadaşları momentcam programları ile eğlenceli avatarlarını oluşturup, bu avatarları chatterpix programı ile seslendirdiler. Hazırlamış oldukları kendilerini tanıtım videolarını proje ortağı okullarda öğrenim gören arkadaşları ile twinspace üzerinde paylaştılar. Twinspace üzerinde paylaştıkları videoları izleyen öykü ve arkadaşları projeyi yürütecekleri farklı illerdeki arkadaşlarını tanımış oldu.
Çalışma planında olan afiş hazırlama işlemi için öğretmen öykü ve arkadaşlarına canva programı hakkında bilgilendirmeler yaptı. Canva programı hakkında yeterli bilgi ye sahip olan öykü ve arkadaşları projenin tanıtımı için gerekli olan afiş çalışmalarına başladı. Öğrenciler hazırladıkları afişleri öğretmeniyle paylaştılar. Öğretmen, öğrenciler tarafından hazırlanan bu afişlerden hangisinin kullanılacağını belirlemek için bir anket düzenlendi. Anket sonucunda en yüksek oyu alan afiş okul proje afişi olarak belirlendi.

Öykü ve arkadaşları öğretmenleriyle yapılan yeni toplantıda çalışma programı dahilinde kelime bulutu oluşturulacağını öğrendi. Öykü ve arkadaşları hem eğlenirken hem de doğa ile ilgili yeni ve ilginç kavramlar öğrendiğini fark etti. Kelime haznelerini kazandırdıkları bu kavramları günlük hayatta kullanmak çok hoşlarına gitti.
Projenin çok fazla heyecanlandırdığı Öykü ve arkadaşları ocak ayı toplantısını iple çekiyordu. Ocak ayında neler yapacaklarını çok merak ediyordu. Öykü ve arkadaşları postermywall web 2 aracını kullanarak logo tasarımı yaptılar. Yeni kullandıkları her web2 aracından sonra Öykü ve arkadaşları proje için daha da istekli oluyorlardı. Öykü kodlama etkinliğine ilk defa katılacaktı. Öykü kodlama üzerine ilgisi olduğunu fark etti. Okulunda bulunan bilişim öğretmeninden kodlama dersleri için yardım talep etti.

Öykü proje doğrultusunda doğa yürüyüşlerine çıktı. Öykü projenin vermiş olduğu istek ile daha dikkatli bir yürüyüş yapmaktaydı. Doğada daha önce hiç fark etmediği sesleri duydu, farklı çiçek kokularını içine çekti ve farklı böcek çeşitlerini keşfetti. Öğretmen, Öykü ve arkadaşlarından yaptıkları eğlenceli doğa yürüyüşü fotoğrafları isteyerek öğrencilerin gönderdiği fotoğraflardan kolaj yaparak bir takvim oluşturdu. Öykü kar yağışıyla birlikte hem bol bol oynadı hem de projesi için fotoğraflar çekti.
Öykü çevresinde birçok hayvan görse de hiçbir hayvana yardım etmiyordu. Şubat ayında öğretmeni toplantı da çevrelerinde gördükleri hayvanlarında beslemeleri gerektiğini söyledi. Öykü mahallesinde kış günü aç kalan kedi ve köpeklere mama alıp besledi. Evinin penceresinin önüne kuşlar için yemler bıraktı. Evine beslemek için balık aldı. Balığın adını Doğa koydu. Artık Öykü hayvan besleyebilecek sorumluluk ve sevgiye sahipti.
Öykü arkadaşlarıyla birlikte proje afişinden puzzle yaptılar. 9 Şubat güvenli internet günü ile ilgili kodlama etkinliği yaptılar. Annesine mutfakta yardım etmeyi çok seven Öykü yöresine özel ev ürünleri hazırladı.
Mart ayında projedeki tüm öğrenciler karılıp takım isimleri oluşturuldu. Her bir takım farklı bir etkinlik yapacaktı. Öykü farklı şehirden farklı öğretmen ve arkadaşlarla tanışıp farklı etkinlikler yapacağı için çok heyecanlıydı. Grup Natural grubunda yer alan Öykü sabun yapımını öğrendi ve sabun yaptı. Daha sonra arkadaşlarına hediye etti. Öykü ve arkadaşları okulunda projeyi tanıtmak için okul panosu hazırladılar. Öykü ve arkadaşları 18 Mart Çanakkale Zaferi ve şehitleri anma gününde künye tasarımı yaptılar.
Öykü nisan ayı çalışma toplantısından sonra ilk olarak zumpad ile ‘Doğaya Dönüş Geleceğe Bir Nefes De Sen Ol’ sloganıyla akrostiş şiir yazdılar. Doğaya bir nefes de sen ol sloganıyla Öykü ve arkadaşları okul bahçesine fidan diktiler. Öykü çevresinde yetişen meyve ve sebzeleri öğrenip fotoğraflarını çekti. Doğada bisiklete binme etkinliği yaptı. Doğayla ilgili projedeki tüm öğrencilerle hikaye tamamlama etkinliği yapıldı. Kahoot ile biyotaklit çalışması yaptılar. Proje bitmişti. Proje sonunda Öykü ve ailesi proje değerlendirmesi yaptılar.
Hedeflerimize büyük ölçüde ulaştığımızı düşünerek; bu zorlu süreçte(salgın süreci) dahi çalışmalarına ara vermeden titizlikle çalışan tüm öğretmen ve öğrencilerimizi tebrik eder. Projeye gösterdikleri ilgi ve katkıdan dolayı velilerimize şükranlarımızı sunarız.
Proje ortaklarımızın tanıtım videosu
https://youtu.be/7D9OJ_78XGI
Mentimeter etkinliğimiz
https://www.storyjumper.com/book/showframe/95426396/5fe339b3cb74e
Takvim oluşturma etkinliğimiz
https://www.storyjumper.com/book/showframe/96724406/6000a3cd72e0e



Proje afişi puzzle çalışmamız
https://www.jigsawplanet.com/dogayadonus2021
Güvenli internet günü etkinliğimiz
https://www.youtube.com/watch?v=fpzjsOkbOI8
Bulmaca işbirlikçi ürünümüz
https://www.educaplay.com/learning-resources/8477291-bulmaca.html



Akrostiş şiirimiz
https://zumpad.zum.de/p/DO%C4%9EAYA_D%C3%96N%C3%9C%C5%9E_PROJES%C4%B0_AKROST%C4%B0%C5%9E_%C5%9E%C4%B0%C4%B0R_OLU%C5%9ETURMA
Ortak ürün hikayemiz
https://www.ourboox.com/books/dogaya-donus-hikayemizortak-urun/



- < BEGINNING
- END >
-
DOWNLOAD
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
-
BUY THIS BOOK
(from $5.99+) -
BUY THIS BOOK
(from $5.99+) - DOWNLOAD
- LIKE
- COMMENT ()
- SHARE
- Report
-
BUY
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
- Excessive Violence
- Harassment
- Offensive Pictures
- Spelling & Grammar Errors
- Unfinished
- Other Problem

COMMENTS
Click 'X' to report any negative comments. Thanks!