Benim Toprağımın Masalları Projesi ekibi olarak, bu kitabı ömrünü masallara adayarak "Yıllar değil, beni şu kalem tüketti." diyen ve bu toprağın masallarının Masalcı Baba'sı unvanını kazanan Eflatun Cem Güney'e ithaf ediyoruz.
20.05.2021

Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, ben deyim üç asır önce, siz deyin beş asır sonra başından türlü işler geçen bir Keloğlan varmış.
Keloğlan leblebisini yerken susamış ve bir kuyunun başına gitmiş. Tam su içerken leblebisi kuyuya düşmüş. Elini uzatıp alayım derken kendisi de kuyuya düşmüş. Kuyuda Arap Bacı ile karşılaşmış. Arap Bacı "Aahh Keloğlan ahh! Sorma başımıza gelenleri, tüm masallar ve masal kahramanları kayboldu. Bu masal kahramanlarını ve
masalları sen ve Çınar
bulabilirsiniz. "



Keloğlan şaşkınlıkla ; "Arap Bacı, Çınar kim?" diye sormuş. Arap Bacı " Dağların ötesinde Gebze isimli bir ilçe var. Çınar orada yaşıyor. Onu orada bulabilirsin." der. Sonra Arap Bacı " Keloğlan unutma, Çınar'la birlikte altın baltayı bulmalısın. Masalları ve kahramanları kurtarman için altın baltaya ihtiyacın olacak. Ama altın baltayı koca dişli, büyük kulaklı, dev köpek Callanca koruyor." der ve ortadan kaybolur.





Keloğlan kırk gün kırk gece yol alır ve Gebze'ye gelir. Çınar'ı bulur ve onunla birlikte altın baltayı bulmak için Callanca'nın yaşadığı Buzdeler Dağı'na doğru yola çıkarlar.




Merhaba Çınar.
Merhaba Keloğlan.


Çınar ve Keloğlan az gider uz gider, dere tepe düz gider veeee Buzdeler Dağı'na ulaşır. Ama dağ yolunda büyük büyük kayalar onlara engel olur.




Merhaba oduncu!
Merhaba!
Ne arıyorsunuz burada?
Biz çok uzun yollardan geldik. Altın baltayı arıyoruz.



Altın balta bu dağın arkasındadır ama sizi uyarıyorum. Bu dağın arkasında ormanlar kralı aslan bulunmaktadır ve çok tehlikelidir. Altın baltayı bulmak için önce aslana iyilik yapmalısınız.

Çınar ve Keloğlan az gitmişler, uz gitmişler, dere tepe düz gitmişler. Aslanın yaşadığı ormana gelmişler. Bu arada aslana hangi konuda iyilik yapacaklarını düşünmüşler.

Bir de ne görsünler! Ormanlar kralı aslan tuzağa düşmüş. Onu nasıl kurtaracaklarını düşünmeye başlamışlar.

Ne oldu sana ?

Ben yürüyüş yaparken avcıların tuzağına düştüm.





Peki sana nasıl yardımcı olabiliriz?

Bu ipler çok kalın, beni ancak yardımsever fare kurtarabilir.





Peki, fareyi nerden bulacağız?
Siz yola peynir kırıntıları atın, fare bizi bulur.
Kısa süre sonra fare, aslanın tuzağa düştüğü yere gelir ve aslanı tuzaktan kurtarır.




Bana yardım ettiğiniz için teşekkür ederim. Dileyin benden ne dilerseniz.

Masallar kaybolmuş. Masalları bulmak için altın baltaya ihtiyacımız var. Biz onu arıyoruz.




Ormanın sonunda küçük bir köy var. O köyde yalnız yaşayan bir nine ve Sarıkız adında bir ineği var. Onların başı tilkiyle dertte siz onlara yardımcı olursanız onlar da yardımcı olacaktır.







Keloğlan ve Çınar aslan ile fareye teşekkür ederek köye doğru yola koyulmuşlar...








Az gitmişler, uz gitmişler, dere tepe düz gitmişler, sonunda köye ulaşmışlar. Tilki ile ninenin evinin önünde karşılaşmışlar. Ona emek verilerek kazanılan rızkın ne kadar değerli olduğunu anlatmışlar. Tilki yaptığından pişman olmuş ve Keloğlan ile Çınar'ın sözünü dinlemiş. Nineyi ve ineği Sarıkız'ı rahat bırakacağına söz vermiş.





Keloğlan ve Çınar siz benim yaşlı nineciğime yardım ettiniz, ben de size yardım edeceğim. Altın baltayı koruyan Callanca'yı bilmeyen yok bu civarda. Herkes çok korkar ondan. Onun bir zaafı vardır. Bu sırrı bilen şu dağın arkasındaki obanın iyi kalpli, yiğit beyidir. Cesurluğu ile de tanınır.

Gülen Nar ile Ağlayan Ayva'yı devin elinden kurtardı. Bu diyarın masalları yok artık, çocukları masal bilmezler. Kurtarın güzel masallarımızı ve kahramanlarımızı. Hadi gidin selametle.








-Keloğlan ve Çınar oba beyini bulmak için düşmüşler yollara. Oba beyi karşıdan obasına doğru gelen yabancıları görünce eline kılıcını alıp çıkmış karşılarına.''Yolculuk nereye ey yiğitler?'' diye sormuş. Keloğlan ve Çınar başlarından geçeni anlatmışlar.







Bizim beyin kaşları çatılmış. A yiğitlerim! Sizin altın baltaya ulaşmanız için önce Kafdağı'nın arkasındaki ulu ağacın tepesindeki Gülen Nar ile Ağlayan Ayva'yı almanız gerek. Bunun için önce Kafdağı'na ulaşıp ulu ağacı bek- leyen devi alt etmelisiniz. Bu çok zor, gelin vazgeçin bu sevdadan demiş.






Keloğlan ve Çınar'ın içine düşmüş bir kere ateş durular mı? Uzun bir yolculuktan sonra varmışlar Kafdağı'na. Bir vuruşta devi alt etmişler. O anda Nar ile Ayva bir periye dönüşüp Çınar ile Keloğlan'ı kanatlarının üstünde, tilki ile leyleğin diyarına götürmüş. Demiş ki :''Tilki ile leylek
altın baltayı bulup, masalları kurtarmanın
yolunu biliyor.''





Keloğlan ve Çınar perinin kanatlarında az gitmişler, uz gitmişler, dere tepe düz gitmişler. Sonunda tilki ile leyleğin diyarına varmışlar. Periye yardımlarından dolayı çok teşekkür etmişler. Peri oradan ayrıldıktan sonra tilki ile leyleği aramaya başlamışlar.



Merhaba tilki kardeş. Benim adım Keloğlan, bu da arkadaşım Çınar. Tüm masallar ve masal kahramanları kayboldu. Onları kurtarmak için altın baltayı arıyoruz. Peri bize senin ve arkadaşın leyleğin masalları kurtarmanın yolunu bildiğinizi söyledi.



Bu güzel diyara hoş geldiniz Keloğlan ve Çınar. Tabi ki size yardımcı olmayı çok isteriz. Arkadaşım leyleği biraz kırdım, onun gönlünü almalıyım. Bana yardımcı olur musunuz?



Leylek kardeş, lütfen aşağıya gel, tilki kardeş yaptıklarından çok pişman. Masalların ve masal kahramanlarının size ihtiyacı var.

Bencil davrandığım için özür dilerim.




Size yardım etmeyi çok isterim. Masallar ve masal kahramanları bizler içinde çok değerli. Callanca'nın boynunda bir tasma var. Eğer o tasmaya Keloğlan'ın prensesi güldürmek için kullandığı çiçeklerden sürerseniz altın baltayı kolaylıkla alabilirsiniz.



Keloğlan ve Çınar prensesi güldüren çiçekleri aramaya koyulurlar. Dağların eteklerindeki çiçekleri toplarken bir anda fare, Keloğlan'ın yanına gelerek; " Çiçekleri Callanca'ya ulaştırmak için gökkuşağının altından geçmeniz gerekiyor." diye fısıldar.












Gökkuşağının altından geçebilirsiniz fakat geçtiğinizde hayatınız değişebilir. Bunu göze alıyor musunuz?





Her şeyi göze alarak yola koyulurlar. Yolda şehzade ile karşılaşırlar. Şehzade onlara; Limon Kız'ı bıraktığı suyun içinde bir altın baltanın olduğunu, aradıkları altın baltanın o olabileceğini söyler ve birlikte Limon Kız'ın bulunduğu suya doğru hareket ederler.








Keloğlan ve Çınar, Limon Kız'ın bulunduğu suyun kenarına gelirler. Bir de ne görsünler! Limon Kız bir ağacın üstünde oturmuş ağlıyor.



- Full access to our public library
- Save favorite books
- Interact with authors


YAZARLARIMIZ
Zafer ŞARLAYAN
Ayşe ERİÇ BÖLGE
Tuba ÖZTÜRKOĞLU
Hicran TAMKOÇ
Zehra GÜLMEZ
Ülfet ÖNCEL
Olga SARITEKİN
Dilşad DAVARCI
Yasemin BOYACI
Suzan ŞİMŞEK CANDAN

- < BEGINNING
- END >
-
DOWNLOAD
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
-
SAVE
-
BUY THIS BOOK
(from $8.99+) -
BUY THIS BOOK
(from $8.99+) - DOWNLOAD
- LIKE
- COMMENT ()
- SHARE
- SAVE
- Report
-
BUY
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
- Excessive Violence
- Harassment
- Offensive Pictures
- Spelling & Grammar Errors
- Unfinished
- Other Problem

COMMENTS
Click 'X' to report any negative comments. Thanks!