

LİFE LAB / YAŞAM LABORATUVARI PROJE EKİBİ
DOĞA TİMİMİZ
Özel Kumluca Sınav Koleji /Kumluca
Mimar Sinan Ortaokulu /Kumluca
II''L.Castiglioni '' /İtalya
Şehit Komiser Zeynep Sağır İmam Hatip Ortaokulu /Merzifon
Mütevelli Ortaokulu / Saruhanlı
Özel Antalya Enerji Koleji / Muratpaşa
Atatürk Ortaokulu / Kumluca
Finike Bilim ve Sanat Merkezi / Finike
Cezeri Yeşil Teknoloji Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi / Etimesgut
ChişinauMoldova Cumhuriyeti
Bir gün arkadaşlarımızla birlikte doğa yürüyüşü yapmaya karar verdik. Amacımız ormandaki biyoçeşitliliği gözlemlemekti. Eğlenmek ve gözlem yapmak için yola çıktık. Ormana vardığımız zaman ilk olarak yerdeki çöpler dikkatimizi çekti. Bu durum bizi çok üzdü.

Tabi ki sadece üzülmekle kalmadık.Hemen kolları sıvadık ve orman timimizi oluşturduk.Yakın çevremizden başlayarak geniş bir alanı çöplerinden kurtardık.Kim bilir,belki de topladığımız bir cam parçası sıcak havalarda orman yangını tehlikesine engel olmuştur.Ormandaki çeşitlilik;bitkiler ve hayvanlar yerine çeşitli çöpler olmaktan kurtuldu.Doğadaki tek izimizin ayak izimiz olması gerektiğini bir kez daha anlamış olduk

Bu üzücü olaydan sonra ertesi gün okula gidince öğretmenimize bu durumu anlattık ve öğretmenimizle bir proje başlatmaya karar verdik. Bu proje üzerine arkadaşlarımız ile uzun uzun tartıştık. Bunun sonunda projemizin konusunu çevreyi korumak, başlığını ise “Yaşam Laboratuarı” olarak belirledik. Projemiz kapsamında önce öğretmenlerimizi arkadaşlarımızı ve çevremizdeki kişileri bu konuda bilgilendirdik. Projemizin ilk adımı olarak da geri dönüşüm ile ilgili kompost oluşturduk.

Daha sonra bununla ilgili okulumuzdaki arkadaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla broşürler hazırlayıp, dağıttık. Bu durumun okulumuzdaki ve çevremizdeki atıkları azalttığını gözlemledik. Buradan yola çıkarak sadece okulumuzun değil, tüm mahallemizin bilinçlenmesini istedik. Bu nedenle arkadaşlarımızla toplanıp el birliği ile çeşitli afişler tasarladık. Yaptığımız bu afişleri mahallemizdeki iş yerleri, duraklar ve daha birçok yere astık.

Bunun yeterli olmadığını eksik birşeyler olduğunu yaptığımız istişare sonucunda da her biirizin doğa günlükleri tutarak projemizden edindiğimiz bilgileri kayıt altına almamız gerektiğini farkettik . Önce kendimizle yüzleşmeliydik. Bireysel olarak doğamıza verdiğimiz zararı ölçmek için su ve karbon ayak izlerimizi hesapladığımızda hepimiz çok şaşırdık

Farkında olmadan ne kadar çok tüketiyormuşuz doğal kaynaklarımızı ve ne kadar çok incitiyormuşuz doğayı . Birçok şey yapabilirmişiz oysaki kendimiz çevremiz ve gelecek kuşaklar için .Şaşkınlığımızın yanında mutlulukta duyuyorduk aslında .Yeni şeyler öğreniyor tüketirken üretmeyi de başarabiliyorduk . Hep birlikte doğal malzemelerden hazırladığımız bez çantalar nasıl da sevindirdi hepimizi . Ya minin dostlarımız için hazırladığımız böcek evleri olar kesinlikle görülmeye değerdi.

Yaptıklarımız bu kadarla da bitmedi Doğayı yaratıcı bir şekilde incilemenin ve bu incelemelere dayalı yeni ürün ve hizmetler tasarlamanın bir yolu olan BİYOMİMİKRİ sunumları hazırlayarak tüm okul öğrencilerine tanıtım yapıp yakınımızdakileri de bilgilendirdik.

Hem yaşıyor hem de öğreniyorduk . Doğaya kulak verdiğimizde her şeyin nasıl da değişebileceğini tüketmek değil üretmenin ne kadar önemli olduğunu anlamış olduk . Bir avuç insanın doğayı dönüştürmek ve iyileştirmek için nasıl çalışabileceğini gördük

Projemizi tamamlayınca kadar doğanın kirlenmesine seyirci kalmıştık, yaptığımız hataların belki de farkında bile değildik ancak projemizde yer alan bir çok bilgiyi hem öğrenmiş hem de etrafımızdaki insanlara fark ettirmiş olduk. Artık çevremize daha bilinçli bakıyoruz, yapılan yanlışlar ve çözümleri hakkında daha net fikirlerimiz var. Düşüncelerimizi ve fikirlerimizi, hatta proje boyunca yaptıklarımızın özetini bu kitap sayesinde kalıcı hale getirmiş olduk. Bundan sonra kesinlikle doğaya çok daha farklı bir gözle bakıyor olacağız.


Hepimiz doğamız için çalışmanın mutluluğunu tadarak bu güzel yolculuğu şimdilik sonlandırdık. Ancak küçük dokunuşlarla yaşamımızı sürdürmeye devam edeceğiz.

- < BEGINNING
- END >
-
DOWNLOAD
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
-
BUY THIS BOOK
(from $2.99+) -
BUY THIS BOOK
(from $2.99+) - DOWNLOAD
- LIKE
- COMMENT ()
- SHARE
- Report
-
BUY
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
- Excessive Violence
- Harassment
- Offensive Pictures
- Spelling & Grammar Errors
- Unfinished
- Other Problem

COMMENTS
Click 'X' to report any negative comments. Thanks!