Στη δράση eTwinning που ανοίγει ορίζοντες

Οι συμμετέχοντες στο οικολογικό eTwinning Έργο "Πράσινα Αποτυπώματα" συνέγραψαν την ιστορία με τίτλο "Έτος 2080 - Η συνέχεια της ιστορίας μέχρι το έτος 2500 μ.Χ.".
Διδασκαλία: Μαρία Μιχαήλ Κολλύφα, Σταυρούλα Λαδά, Αντριανή Χριστοδούλου και Δρ. Μελίνα Χριστοδουλίδου Κασάπη
Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Μιχαήλ Κολλύφα και Σταυρούλα Λαδά
Συγγραφική ομάδα: Μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Γ΄1 του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δομετίου Α΄ Λευκωσίας, Γ΄3 του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας Αττικής, Στ΄ του Δημοτικού Σχολείου Κοφίνου -Μιχαλοπούλειο Λάρνακας
Εικονογράφηση: Μαθητές και μαθήτριες Ειδικής Μονάδας με την καθοδήγηση της Ειδικής Εκπαιδευτικού Δρ. Μελίνας Χριστοδουλίδου Κασάπη
© Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου Α΄
Οδός Κυριάκου Μάτση 26, 2368 Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία
Email: [email protected]
ISBN: 978-9963-0-3202-0
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
Το eTwinning Έργο «Πράσινα αποτυπώματα» αφορά στην εκπαίδευση για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος ώθησε τις συνιδρύτριες του Έργου να εστιάσουν στη συμπερίληψη αφού αυτή αποτελεί σημαντική πτυχή της ποιοτικής εκπαίδευσης και είναι ο 4ος στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η συγγραφή του παραμυθιού ξεκίνησε από τους μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Κοφίνου, οι οποίοι μαζί με την εκπαιδευτικό τους εισηγήθηκαν την ανάγνωση του παραμυθιού "Έτος 2080”, με σκοπό την επεξεργασία του και τη συγγραφή της συνέχειας της ιστορίας. Η συνέχεια της ιστορίας ταξίδεψε από την Κοφίνου στη Ν. Ιωνία. Τα παιδιά του 6ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας συνέχισαν την ιστορία και την έστειλαν στους μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δομετίου Α΄ για ολοκλήρωση. Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δομετίου Α΄ την ολοκλήρωσαν και την προώθησαν στον τελευταίο σταθμό, την Ειδική μονάδα του Σχολείου τους. Τα παιδιά της Ειδικής Μονάδας του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δομετίου Α΄εικονογράφησαν την ιστορία. Με τη συμμετοχή όλων ολοκληρώθηκε η συγγραφή και εικονογράφηση.
Την έκδοση της ιστορίας ανέλαβε το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου Α΄. Στόχος της έκδοσης είναι η διάχυση του εκπαιδευτικού έργου των τριών συμμετεχόντων σχολείων για την προαγωγή της συμπερίληψης και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

ΕΤΟΣ 2300 μ.Χ.
Ονομάζομαι Αρειανός Ιππότης και είμαι 12 χρονών. Γεννήθηκα το 2288 μ.Χ., εποχή που οι άνθρωποι ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη γη, μετά από πολλά χρόνια σε άλλους πλανήτες.
Από το 2100 μ.Χ. οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τη γη μετά από τη μεγάλη καταστροφή που υπέστηκε το περιβάλλον. Από το 2000 και μετά οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν. Πολλά νησιά εξαφανίστηκαν και οι κάτοικοί τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν. Το 2022 κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, μετά από πυρηνική έκρηξη καταστράφηκε όλη η Ευρώπη.

Τα δέντρα εξαφανίστηκαν και δεν υπήρχε αρκετό οξυγόνο. Πέθαναν πολλοί άνθρωποι και ζώα. Η θερμοκρασία ανέβηκε πολύ. Οι πρόγονοί μου δεν μπορούσαν να φάνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αφού όλα είχαν μολυνθεί. Έτσι αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια εξωγήινων.
Πραγματικά οι εξωγήινοι από τον πλανήτη Άρη και τον πλανήτη Πρασινέξ αποφάσισαν να μας βοηθήσουν. Έτσι μας μετέφεραν στους πλανήτες τους με τη συμφωνία ότι θα προσπαθούσαν με επιστήμονες γήινους να σώσουν τη γη. Από τότε γίνονται πειράματα και προσπάθειες για επιστροφή. Η δασκάλα μου χτες μας ενημέρωσε ότι είμαστε έτοιμοι και έτοιμες για επιστροφή.
Επιστρέψαμε με τα διαστημόπλοια στη γη και αμέσως ενθουσιαστήκαμε με αυτό που αντικρίσαμε. Η φύση χωρίς σκουπίδια, πολλά ζώα και πολύχρωμα λουλούδια. Τα ζώα που παλιά ήταν υπό εξαφάνιση τα βλέπουμε όλα στο φυσικό τους περιβάλλον. Και μάλιστα, δεν υπάρχουν ζώα φυλακισμένα στα κλουβιά του ζωολογικού κήπου και στα τσίρκα, αλλά είναι όλα ελεύθερα.
Οι θάλασσες, τα ποτάμια και οι λίμνες είναι χωρίς απορρίμματα. Υπάρχει πόσιμο καθαρό νερό για να πιούμε! Δε βλέπουμε πλέον τις ψηλές άχαρες τσιμεντένιες πολυκατοικίες. Ονειρευόμαστε πλέον σπίτια με τεράστιους κήπους με πανέμορφα ευωδιαστά λουλούδια.
Ονειρευόμαστε όμορφους δρόμους με πλατιά πεζοδρόμια για να μπορούμε να παίζουμε. Τα δεντράκια που είχαν καεί από τις πυρκαγιές έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί, δίνοντας ζωή και οξυγόνο. Δεν υπάρχουν σκουπίδια, όπως γυαλιά και αλουμινόκουτα που προκαλούν πυρκαγιές.
Όλα ήταν τέλεια και έτσι θα έπρεπε να παραμείνουν, αλλά πώς;
Ο Αρειανός Ιππότης ανέλαβε δράση και κάλεσε τους αρχηγούς των εξωγήινων από τον πλανήτη Άρη και από τον πλανήτη Πρασινέξ αλλά και τους αρχηγούς των γήινων σε συνέδριο.
Στο συνέδριο οι γήινοι είχαν ήδη ερευνήσει πώς ζούσαν οι πρόγονοί τους και βρήκαν τις λάθος ενέργειές τους που οδήγησαν στην καταστροφή του πλανήτη γη.

Κ. Δομετιάδης: Όλοι μα όλοι υπερκατανάλωναν και σπαταλούσαν διαρκώς. Τα σκουπίδια ήταν παντού. Χρησιμοποιούσαν τα αυτοκίνητά τους διαρκώς και μόλυναν με τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων τους το περιβάλλον. Δεν χρησιμοποιούσαν σωστά την ενέργεια. Άφηναν τα δάση να καίγονται και δεν έκαναν αναδάσωση αλλά έκτιζαν πολυκατοικίες.
Κα Ιωνιάδου: Να προσθέσω τις μεγάλες σπατάλες νερού και τη ρύπανση του νερού.
Κ. Κοφινίδης: Και τι να πει κανείς για τα ζώα που αφήνονταν να αφανιστούν, για τους πολέμους και για τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Κα Μοναδική: Τα παιδιά δεν μάθαιναν ότι η συμπεριφορά τους όπου και αν βρίσκονταν επηρέαζε ολόκληρη τη γη. Δεν έκαναν μαθήματα οικολογίας.
Στη συνέχεια στο συνέδριο μίλησαν οι Αρειανοί και οι Πρασινέξ. Μίλησαν για τις δικές τους ενέργειες που βοηθούν στη διατήρηση του περιβάλλοντος.
Κα Αρειάνα: Εμείς φροντίσαμε να εκπαιδεύσουμε τους πολιτικούς να φτιάξουν σωστούς νόμους και να μελετούν και να βρίσκουν λύσεις για να διατηρηθεί το περιβάλλον.
Κ. Πρασινίδης: Βοηθήσαμε τους επιχειρηματίες και τους εργοστασιάρχες και τους επιμορφώσαμε ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον. Να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας και να μη μολύνουν με απόβλητα και εκπομπές αερίων το περιβάλλον. Να παράγουν ότι χρειάζεται ο άνθρωπος για να καλύψει τις ανάγκες του όμως η τιμή των προϊόντων να είναι ανάλογη με την επίδραση της παραγωγής τους στο περιβάλλον.
Κ. Αστυφυλακίδης: Χρησιμοποιούμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη ecodrones που ανιχνεύουν με τους αισθητήρες τους κάθε ενέργεια που βλάπτει το περιβάλλον και στέλνουν αμέσως μήνυμα στα ανθρωποειδή ρομπότ «φύλακες περιβάλλοντος» να σταματήσουν αμέσως την ενέργεια.
Κα Πρασινοαειφορίδου: Οι ακούραστες ρομποτίνες «δασούλες» φυτεύουν συνεχώς δέντρα.
- Full access to our public library
- Save favorite books
- Interact with authors

- < BEGINNING
- END >
-
DOWNLOAD
-
LIKE(1)
-
COMMENT()
-
SHARE
-
SAVE
-
BUY THIS BOOK
(from $5.19+) -
BUY THIS BOOK
(from $5.19+) - DOWNLOAD
- LIKE (1)
- COMMENT ()
- SHARE
- SAVE
- Report
-
BUY
-
LIKE(1)
-
COMMENT()
-
SHARE
- Excessive Violence
- Harassment
- Offensive Pictures
- Spelling & Grammar Errors
- Unfinished
- Other Problem
"Έτος 2080 μ.Χ. - Η συνέχεια της ιστορίας μέχρι το έτος 2500 μ.Χ"
Οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Κοφίνου μαζί με τη δασκάλα τους εισηγήθηκαν να διαβάσουμε το παραμύθι "Έτος 2080" να το επεξεργαστούμε και να γράψουμε τη συνέχεια της ιστορίας.
Η συνέχεια της ιστορίας όπως γράφτηκε από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κοφίνου ταξίδεψε στη Ν. Ιωνία. Τα παιδιά του 6ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας τη συνέχισαν και ζήτησαν από τους μαθητές και μαθήτριες του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δομετίου να την ολοκληρώσουν.
Η συνέχεια και το τέλος της ιστορίας γράφτηκε από τα παιδιά του Α' Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δομετίου. Τα παιδιά της Ειδικής Μονάδας εικονογράφησαν την ιστορία.

COMMENTS
Click 'X' to report any negative comments. Thanks!