Marmara Üniversitesi profesörü Ahmet Benzer'e tüm katkılarından dolayı teşekkür ediyorum, bu hikayeyi ona ve gelecekteki tatlı öğrencilerime ithaf ediyorum.

Cümlenin ögeleri olan Bay Yüklem, Bayan Özne, Bay Nesne, Bayan Zarf Tamlayıcısı ve Bay Yer Tamlayıcısı hepsi bir arada yaşarlarmış. Gül gibi de geçinip giderlermiş. Bay Yüklem bir gün şöyle demiş:
"Sizin aranızda en önemli öge benim ama sizinle aynı yerde bulunuyorum. Artık kendi bağımsızlığımı ilan etmeye karar verdim. Buralardan gidiyorum!"
Diğer ögeler bu duruma çok telaşlanmışlar çünkü eğer Bay Yüklem olmazsa hiçbiri bir arada duramayacağını biliyormuş. Bay Yüklem'e ne kadar dil döküp yalvardılarsa o kibrinden duymamış ve en sonunda gitmiş. Yüklem gidince, ögelerin evi olan Cümle Apartmanı sarsılmaya başlamış, tam yıkılacakken altında kalmaktan korkan ögeler zar zor dışarı atabilmişler kendini.
Ögelerin her biri çok üzgünmüş. Çünkü birbirlerinden ayrılmak zorundaymışlar. Oysa ki bunca zaman birbirlerine çok alışmışlar ve dost olmuşlar. İstemeye istemeye vedalaşarak ayrılmışlar. En sonunda, doğru soruları soran zeki dedektiflerin onları bulabileceğine eminlermiş.
Bay Yüklem'e gelince, yalnız kalınca kimsenin ona bakmadığını fark etmiş. Hatta kimse onu anlamıyormuş bile. Yavaş yavaş yaptıklarından pişman olmaya başlamış. Hem diğer ögeler olmadan da canı çok sıkılıyormuş. Gücünü onlardan aldığını anlamış. Onlar olmadan bir hiçmiş. Ama o da asla ümitsiz hissetmemiş, zeki dedektiflerin var olduğunu ve ilk önce onu bulacaklarını biliyormuş.
Çocuklar okulda Cümlenin Ögeleri konusunu işlerken ögelerin yerinde olmadığını fark etmişler. Hemen öğretmenlerinden yardım istemişler. Öğretmen de telaşlanmamalarını, birlikte dedektiflik yaparak onları bulabileceğini söylemiş. Öğrencilere şöyle demiş:
"Küçük dedektiflerim! Cümle Apartmanından firar etmiş olan ögelerden ilk hangisini bulmamız gerekiyor? Size biraz kopya vereyim. Bu ögemiz ekip lideridir. İş, oluş ve tüm hareketleri planlar. Hangi öge olabilir bu?"
Dedektifler hep bir ağızdan bağırmış:
"Bay Yükleeeeem!"
Öğretmen de Bay Yüklem'i bulmak için bir afiş hazırlamalarını istemiş.

Öğrencilerin dedektiflik yapacağı cümle şuymuş:
"Zeki öğrenciler, cümlenin ögelerini her zaman doğru yerde bulur."
Zeki öğrencilerimiz, öğretmenlerinin yönlendirmesiyle kibirli Bay Yüklem'i bulmak için cümleye şu soruyu sormuşlar: "Burada ekip lideri kim? Yani işi, hareketi kim yapıyor?" Sonra onu bulmuşlar. "buldu-" kelimesi Bay Yüklem'in ta kendisiymiş! Bay Yüklem çok pişman olduğunu, doğru soruları sorarlarsa diğer ögelerin yerini bulabileceğini söylemiş. Yine öğretmenleri araya girmiş: "Şimdi bulmamız gereken öge Bayan Özne. Bu ögemiz iş bitiricidir yani işi kendisi yapar. Hangisi Bayan Özne olabilir?"
Öğrenciler yine heyecanla bağırmış:
"Zeki Öğrencileeer!"

- Full access to our public library
- Save favorite books
- Interact with authors

- < BEGINNING
- END >
-
DOWNLOAD
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
-
SAVE
-
BUY THIS BOOK
(from $3.39+) -
BUY THIS BOOK
(from $3.39+) - DOWNLOAD
- LIKE
- COMMENT ()
- SHARE
- SAVE
- Report
-
BUY
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
- Excessive Violence
- Harassment
- Offensive Pictures
- Spelling & Grammar Errors
- Unfinished
- Other Problem

COMMENTS
Click 'X' to report any negative comments. Thanks!