Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί :
Τσαγκαράκη Ελένη
Βαγενά Μαριάννα
Παυλάκη Κατερίνα
Μακαριάδου Μαίρη
Τσιαούση Ζωή

Γιατί ένα σχέδιο δράσης ομαλής μετάβασης ;
* Επειδή η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό αποτελεί κρίσιμη φάση για την εκπαιδευτική και κοινωνική προσαρμογή των παιδιών.
* Επειδή η ομαλή μετάβαση στις νέες αλλαγές μπορεί να επιφέρει μόνο θετικά αποτελέσματα στη σχολική εξέλιξη, στην κοινωνικοποίηση κ στην ακαδημαϊκή πορεία των παιδιών.
* Επειδή είναι σημαντική η γνωριμία με τους μελλοντικούς μας μαθητές → πιο στοχευμένη και έγκαιρη διαμόρφωση του εκπαιδευτικού μας σχεδιασμού ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες- ικανότητές τους.
* Επειδή είναι σημαντική η εξοικείωση των νηπίων με τους χώρους του δημοτικού, με το εκπαιδευτικό προσωπικό και με διάφορα γνωστικά αντικείμενα.* Επειδή είναι σημαντικό να νιώσουν ασφάλεια για τον νέο χώρο και να αναπτύξουν θετικά συναισθήματα.
* Επειδή είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα εργασίας ανάμεσα σε νηπιαγωγούς και δασκάλους που θα ενισχύσει τη συνεργασία και τη λειτουργία μιας ανοιχτής κοινότητας μάθησης.
* Επειδή είναι σημαντική η προετοιμασία των γονέων των νηπίων, η οποία θα συμβάλλει στον βαθμό και την ποιότητα της οικογενειακής υποστήριξης των παιδιών.
* Επειδή είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η σχέση γονέων – εκπαιδευτικών και η δημιουργία ασφαλούς και καθησυχαστικού κλίματος.
Στόχοι
2. Να βοηθήσει τα νήπια να εξοικειωθούν με τον χώρο, τα μαθήματα και το προσωπικό του δημοτικού σχολείου και να νιώσουν ασφάλεια.
3. Να οργανώσει την επικοινωνία και την συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών νηπιαγωγείου και δημοτικού μέσα από κοινές δράσεις.
4. Να δημιουργήσει ένα ψηφιακό έντυπο οδηγό ομαλής μετάβασης.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2024 : Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης « Ειρήνη-Αριστοφάνη» από τις Α-Β τάξεις και τα νήπια- Συσχετισμός με Πολυτεχνείο
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ’24 :* Κάλαντα στο νηπιαγωγείο από τα παιδιά της Α΄ τάξης.
* Επίσκεψη νηπίων στη βιβλιοθήκη του δημοτικού σχολείου και δράση ανάγνωσης χριστουγεννιάτικου παραμυθιού από παππού/γιαγιά με σχετική κατασκευή στη συνέχεια.
ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
* Παρακολούθηση από τα νήπια της χριστουγεννιάτικης γιορτής που θα ετοιμάσει η Β΄ τάξη.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ’25: Παιχνίδια στην αυλή του δημοτικού με προσκεκλημένους να συμμετέχουν τους μπαμπάδες ( νηπίων και μαθητών Α΄ τάξης)- Συσχετισμός με μάθημα γυμναστικής.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ’25: Μάθημα μουσικής με τίτλο «Υιοθετώ ένα νήπιο στον μουσικό περίπατο»
ΜΑΡΤΙΟΣ ’25:
*Ξενάγηση νηπίων στη βιβλιοθήκη του δημοτικού,
ανάγνωση βιβλίου από τη δασκάλα θεατρικής αγωγής και δράσεις με θεατρικό παιχνίδι σχετικές με το βιβλίο.
* Παρέλαση στην οδό Καζάνη από τις Α-Β τάξεις και τα νήπια με συμμετοχή οικογενειών.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ ’25: Φτιάχνουμε Λαζαράκια με τη βοήθεια μαμάδων-γιαγιάδων-παππούδων- μπαμπάδων .
ΜΑΗΣ ’25: * Μάθημα Ρομποτικής ( Beebot) με την Α΄ τάξη *Ξενάγηση νηπίων στο δημοτικό
* Συνάντηση και ενημέρωση γονέων των εγγεγραμμένων νηπίων στην Α΄ δημοτικού.
Ειρήνη του Αριστοφάνη
Με αφορμή τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παρουσιάστηκε στο σχολείο μας η θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη ,από τον θίασο «Χωρομορφές». Μιας και το νόημα του θεατρικού έργου αφορά στην αναγκαιότητα της ΕΙΡΗΝΗΣ και στις θεμελιώδεις αξίες της, αντιπαραβάλλοντας τα δεινά του πολέμου και της βίας, σκεφτήκαμε να το παρακολουθήσουμε παρέα με τους μαθητές και τις μαθήτριες του νηπιαγωγείου.
Τα νήπια, συνοδευόμενα από τις δασκάλες τους κυρίες Α. Στάικου και Ρ. Ρέντζιου, είχαν την πρώτη τους επαφή με το δημοτικό σχολείο και την αίθουσα εκδηλώσεων, όπου παρακολούθησαν την παράσταση παρέα με τους μαθητές-τριες των Α’ τάξεων και τις δασκάλες τους. Ήταν μια ενδιαφέρουσα πρώτη εμπειρία και ένας ξεχωριστός-ενδιαφέρον τρόπος προσέγγισης των εννοιών της ΕΙΡΗΝΗΣ, ΤΗΣ ΒΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ


ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- ΜΕΓΑΛΟΦΩΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Στις 23 Δεκεμβρίου ήταν η σειρά των μαθητών-τριων των Α τάξεων να επισκεφτούν το νηπιαγωγείο. Τα νήπια μας περίμεναν πώς και πώς για να τους πούμε τα κάλαντα! «Να τα πούμε;» ρώτησαν τα πρωτάκια και μόλις ακούστηκε « Να τα πείτε» άρχισαν χαρούμενες φωνούλες να τραγουδάνε στις αίθουσες του νηπιαγωγείου τα κάλαντα.
Στη συνέχεια οι μαθητές-τριες των Α ́ τάξεων πήραν από το χέρι τα νήπια και ανεβήκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού, όπου τα περίμενε ο παππούς της Σοφίας και του Στέργιου, ο κύριος Στερεός Τσαγκαράκης, για να διαβάσει το χριστουγεννιάτικο βιβλίο «Ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο γράμμα» των Τζ. Κόλινς και Γκ. Γιέριλ.
Πρόκειται για ένα βιβλίο με μαγικά παράθυρα, διπλωμένους χάρτες, ποπ απ και πολλές εκπλήξεις που ενθουσίασε όλα τα παιδιά! Ο παππούς Στέργιος διάβασε πολύ όμορφα, γλυκά και με αμεσότητα την ιστορία του Αϊ Βασίλη και του μικρού Πιπ του ποντικού, δείχνοντας ταυτόχρονα τις εντυπωσιακές εικόνες του βιβλίου που μάγεψαν τα παιδιά μέχρι το τέλος!
Έτσι, τα παιδιά βίωσαν την όμορφη εμπειρία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης ενός βιβλίου, δράση της σχολικής βιβλιοθήκης που υλοποιείται στο σχολείο μας.
Ακολούθως, τα νήπια επισκέφτηκαν τις αίθουσες του Α1 και του Α2 όπου με την καθοδήγηση και τη βοήθεια των παιδιών των Α τάξεων , κατασκεύασαν πολύ όμορφες και πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες κάρτες.
Στο τέλος, τα νήπια έγραψαν και μια ευχή πάντα με τη βοήθεια των μαθητών-τριων της Α τάξης. Ήταν μια πολύ όμορφη δράση που ανέπτυξε τη φαντασία, την πρωτοβουλία, τη συνεργασία, την ομαδικότητα και έδωσε τη δυνατότητα στα νήπια να περάσουν δημιουργικό χρόνο στις σχολικές αίθουσες.







ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΑΣ
Στις 28-1-2025 οι μαθητές-τριες της Α τάξης, τα νήπια και ο εκπαιδευτικοί υποδεχτήκαμε αρκετούς πατεράδες που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας για παιχνίδια στην αυλή του σχολείου! Οι γυμναστές μας, σε συνεργασία με τους δασκάλους, είχαν προετοιμάσει διάφορα παιχνίδια, όπως: «Τα παλαμάκια», « Ψαρεύουμε πιατάκια»,
« Σκυταλοδρομία με εμπόδια και προκλήσεις».
Χρειαζόμασταν ταχύτητα, αντίληψη, ετοιμότητα, παρατηρητικότητα, συνεργασία, προνοητικότητα, συντονισμό κινήσεων, και πολύ καλή διάθεση. Ο καιρός ήταν εξαιρετικός κι έτσι το διασκεδάσαμε αφάνταστα!
Χωριστήκαμε σε 2 ομάδες ( κάθε τμήμα Α΄ τάξης με τα μισά νήπια), εξηγήσαμε τα παιχνίδια στα νήπια και στους μπαμπάδες και με το πρώτο σφύριγμα των γυμναστών, ξεκινήσαμε!
Ήταν ένα δίωρο γεμάτο με παιχνίδι και χαμόγελα που το ευχαριστηθήκαμε όλοι: παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς, αφού οι μπαμπάδες βρέθηκαν στον χώρο όπου απασχολούνται τα παιδιά τους καθημερινά, έπαιξαν μαζί τους και τα βοήθησαν, συνεργάστηκαν με τους δασκάλους τους και όλοι μαζί συμβάλαμε στην ομαλή προετοιμασία των νηπίων για την ερχόμενη σχολική χρονιά στο δημοτικό!




«ΥΙΟΘΕΤΩ ΕΝΑ ΝΗΠΙΟ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ»
Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025, τα νήπια, παρέα με τις δασκάλες τους κα Αθηνά και κα Ρέα, μάς επισκέφτηκαν για την 5η δράση που είχε θέμα την μουσική και τον ρυθμό. Η κυρία Μαριάννα Βαγενά, δασκάλα μουσικής στο σχολείο μας, είχε προετοιμάσει μια δράση σχετική με την εκμάθηση εναλλασσόμενων ρυθμικών μοτίβων πάνω σε μια μελωδία. Νήπια και μαθητές-τριες της Α τάξης δούλεψαν αρχικά ομαδικά και ύστερα κατά ζεύγη. Κάθε πρωτάκι υιοθέτησε στον μουσικό μας περίπατο ένα νήπιο και με τη μέθοδο του καθρέπτη παίξαμε όλοι μαζί και διασκεδάσαμε.
Όλα τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά στο μουσικό κάλεσμα και ήταν μια διαδικασία που κράτησε το ενδιαφέρον και την προσοχή τους αφού περιείχε κίνηση, μουσική, παιχνίδι, εναλλαγή δραστηριοτήτων, συνεργασία, ρυθμό και πρωτοτυπία.
Στο τέλος της δράσης, οι μαθητές –τριες του νηπιαγωγείου δώρισαν στα παιδιά των Α’ τάξεων από ένα χειροποίητο χαρταετό για κάθε τμήμα, φτιαγμένο με ανακυκλώσιμα υλικά και ζωγραφισμένο με τα χεράκια τους. Τους ευχαριστούμε θερμά!




Κοινή παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
Την Δευτέρα 24 Μαρτίου, παραμονή της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, οι μαθητές της Α και Β τάξης του δημοτικού σχολείου, παρέα με τους μαθητές του 3ου Νηπιαγωγείου, έκαναν παρέλαση στην οδό Καζάνη.
Οι μαθητές σε ζευγαράκια υπό τα ακούσματα του εμβατήριου, παρέλασαν με καμάρι , ανεμίζοντας τα σημαιάκια τους . Ενώ οι γονείς , παραταγμένοι δεξιά και αριστερά του δρόμου, χειροκροτούσαν και εμψύχωναν τα παιδιά τους.





Ήταν μια δράση που σίγουρα ευχαριστήθηκαν μικροί και μεγάλοι.
Μάθημα θεατρικής αγωγής
Στις 26 Μαρτίου, το σχολείο μας υποδέχθηκε τους μαθητές του νηπιαγωγείου για μια δράση που είχε προετοιμάσει η κυρία Ευανθία Κυρκούλη, δασκάλα θεατρικής αγωγής του σχολείου μας.
Αρχικά, οι μαθητές του νηπιαγωγείου και της Α τάξης, άκουσαν την αφήγηση του παραμυθιού " Φουφήχτρα- Η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα" του συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά. Η παραστατική αφήγηση της κυρίας Ευανθίας συνεπήρε τους μικρούς μαθητές , οι οποίοι άκουσαν με μεγάλη προσοχή την ιστορία της ιδιαίτερης αυτής μάγισσας!
Στην συνέχεια, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και διαδοχικά η μια ομάδα μετά την άλλη, πήραν μέρος στις δράσεις με θεατρικό παιχνίδι που είχε ετοιμάσει η κυρία Κυρκούλη. Όλες οι δράσεις ήταν βασισμένες στην ιστορία της μάγισσας Φουφήχτρας.
Τα παιδιά μπήκαν σε ρόλους, κινήθηκαν στον χώρο , μιμήθηκαν ζώα και πρόσωπα της ιστορίας υπό τις οδηγίες της εκπαιδευτικού.
Οι μαθητές τόσο του δημοτικού όσο και του νηπιαγωγείου διασκέδασαν και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη κοινή δράση τους!


Λαζαράκια
Με αφορμή την εορτή του Πάσχα και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούμε κάθε χρόνο λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για διακοπές, αδράξαμε την ευκαιρία και προσκαλέσαμε στο σχολείο μας τους μικρούς μας φίλους από το νηπιαγωγείο.
Στις 9 Απριλίου , νήπια μαζί με τις δασκάλες , τις μαμάδες , τους μπαμπάδες αλλά και τις γιαγιάδες τους, ήρθαν στον χώρο του σχολείου για να φτιάξουμε τα γνωστά σε όλους μας, Λαζαράκια. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε πραγματοποιήσει ανοιχτή πρόσκληση στους συγγενείς των παιδιών, είχαμε συλλέξει τα υλικά και είχαμε προετοιμάσει τα παιδιά για την συγκεκριμένη δράση.
Οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους μοιράστηκαν στις δύο αίθουσες της Α' τάξης και θυμήθηκαν όλοι μαζί την ιστορία του Λαζάρου και τον συμβολισμό του μπισκότου που θα προετοίμαζαν. Αφού διάβασαν τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής , σήκωσαν τα μανίκια και έπιασαν δουλειά.
Οι αίθουσες μύρισαν κανέλα , τα θρανία γέμισαν αλεύρι και οι μικροί μαθητές χαμόγελα. Οι γονείς και οι γιαγιάδες των παιδιών βοήθησαν στο ζύμωμα, στο πλάσιμο και στον σχηματισμό των γλυκών.
Μετά την πλάσιμο και την παρασκευή 2-3 μπισκότων από το κάθε παιδί , μαμάδες των παιδιών ανέλαβαν να ψήσουν στην κουζίνα του σχολείου τα Λαζαράκια.


Η συνταγή για τα Λαζαράκια


Ξενάγηση στο Δημοτικό- Μάθημα ρομποτικής
Την Τρίτη 13 Μαΐου πραγματοποιήσαμε την τελευταία κοινή μας δράση με τα παιδιά του νηπιαγωγείου.
Τα νήπια μάς επισκέφθηκαν για να ξεναγηθούν στους χώρους του δημοτικού και να πραγματοποιήσουμε όλοι μαζί ένα μάθημα ρομποτικής - Beebot.
Τα παιδιά μοιράστηκαν στις δύο αίθουσες της Α΄ τάξης για να πραγματοποιήσουν εναλλάξ τα δύο σκέλη της δράσης.
Σε κάθε τάξη οι μαθητές του δημοτικού, χωρισμένοι σε ομάδες , βοήθησαν τα παιδιά του νηπίου να οδηγήσουν το ρομποτάκι μελισσούλα - Beebot στον σωστό προορισμό .

Στην συνέχεια, κρατώντας τα χέρια των μεγάλων παιδιών έκαναν μια βόλτα στους χώρους του δημοτικού σχολείου. Πέρασαν και είδαν τις αίθουσες: Υπολογιστών, Εικαστικών, Μουσικής και του Τμήματος Ένταξης. Τα γραφεία των δασκάλων και της διευθύντριας, η οποία τους καλωσόρισε στο σχολείο μας. Ακόμα , επισκέφθηκαν το κυλικείο, το ιατρείο της σχολικής νοσηλεύτριας, την αίθουσα εκδηλώσεων, τον πίσω κήπο του σχολείου και την κουζίνα, όπου τρώνε τα παιδιά του ολοήμερου. Είδαν τις αυλές και τις μπασκέτες που διαθέτει το σχολείο μας.


Τέλος, μεγάλο βάρος δόθηκε στη επίσκεψη στις τουαλέτες . Είπαμε για τους κανόνες υγιεινής , για το πλύσιμο των χεριών και την σωστή χρήση της τουαλέτας.
Τα παιδιά συνέκριναν το δημοτικό σχολείο με το νηπιαγωγείο και δήλωσαν έτοιμα και χαρούμενα για την ερχόμενη σχολική χρονιά.


Ευχαριστούμε θερμά τις συναδέλφους νηπιαγωγούς του 3ου Νηπιαγωγείου Αγίου Νικολάου για την εξαιρετική συνεργασία.


- < BEGINNING
- END >
-
DOWNLOAD
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
-
BUY THIS BOOK
(from $9.19+) -
BUY THIS BOOK
(from $9.19+) - DOWNLOAD
- LIKE
- COMMENT ()
- SHARE
- Report
-
BUY
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
- Excessive Violence
- Harassment
- Offensive Pictures
- Spelling & Grammar Errors
- Unfinished
- Other Problem

COMMENTS
Click 'X' to report any negative comments. Thanks!