
O gün büyük bir heyecanla eve geldi Gökçe. Türkçe öğretmenleri onlara bir hikaye yazma ödevi vermişti. Herkes en sevdiği dil bilgisi konusunu seçecek ve buna uygun kısa bir hikaye yazacaktı.
Büyük bir şevkle çalışma masasına oturdu ve kurşun kalemini eline aldı. Hikayesi için 'Sıfatlar' konusunu seçmişti.
Hikayesinde yer alacak karakterleri ve olayı belirledi ve yazmaya başladı.
"Masmavi gökyüzünde, bulutların arasında güneş parlıyordu. Kuşlar cıvıldıyor, rüzgar hafiften esiyordu. Dışarıdaki çocuk sesleri yaz mevsiminin gelişini simgeliyordu.
O gün daha da neşeli olan Ülkü, odasından çıkarak annesini aramaya başladı. Zira annesi ile bugün önemli bilgiler öğrenecekti.
Annesini mutfakta yemek yaparken buldu. Yanına giderek ona yardım etmeye başladı ve sordu:
- Anneciğim, işin ne zaman biter? Sınavım için çalışmaya başlayacağız değil mi?
Annesi Ülkü'nün kendisine verdiği kepçeyi aldı ve cevap verdi:
- Evet anneciğim başlayacağız. Yemekler çoktan hazır. Hadi hazırlan da evden çıkalım.
Ülkü, annesinin söyledikleri ile odasına doğru koşmaya başladı. Kıyafetlerini giydi ve saçını taradı. Hazırlanan ikili gerekli eşyaları alarak evden çıktı.
Ülkü, en çok zorlandığı konu olan 'sıfatlar' konusu için annesinden yardım istemişti. Annesi de bu yardımı kabul etmiş ve kendisine hem eğleneceği hem de öğrenebileceği şekilde konuyu anlatacağını söylemişti.
Yavaş yavaş caddede yürümeye başladılar. Bir süre sonra annesi, karşılarına çıkan büyük dükkanı işaret etti:
— Bak Ülkü, bu dükkan çok büyük. ‘Büyük’ kelimesi, dükkanın nasıl olduğunu anlatıyor. Buna ‘niteleme sıfatı’ diyoruz. Çünkü niteleme sıfatları nesnenin rengini, şeklini, büyüklüğünü ifade eder.
Ülkü merakla sordu:
— Mesela ‘mor bina’ dersek ‘mor’ da bir niteleme sıfatı mı olur?
— Evet kızım. Aynen öyle.
O sırada gökyüzünde altı adet kuş göründü.
— Bak, altı kuş. ‘Altı’ bize kaç tane olduğunu söylüyor. Bu da ‘sayı sıfatı’.
Ülkü parmaklarını saydı:
— Peki ya ‘yarım’ veya ‘birkaç’ dersek sayı sıfatı olur mu?
— Olur tabii ki, çünkü miktarı belirtiyor.
- Full access to our public library
- Save favorite books
- Interact with authors

- < BEGINNING
- END >
-
DOWNLOAD
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
-
SAVE
-
BUY THIS BOOK
(from $2.99+) -
BUY THIS BOOK
(from $2.99+) - DOWNLOAD
- LIKE
- COMMENT ()
- SHARE
- SAVE
- Report
-
BUY
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
- Excessive Violence
- Harassment
- Offensive Pictures
- Spelling & Grammar Errors
- Unfinished
- Other Problem

COMMENTS
Click 'X' to report any negative comments. Thanks!