Я гнізд не порушу...
У них навесні
Поселяться знов
Колискові пісні.
В.Качевський

Здавна відомо, що птахи приносять велику користь людині. Вони зберігають ліси, поля, гаї від шкідливих комах. Тобто підтримують баланс у природі, винищуючи шкідників, інакше шкідливих комах розвелося б стільки, що вони знищили б усі зелені насадження на Землі.
Багато птахів будують свої житла біля людських осель, щоб легше було вижити.
Швидка й своєрідна рухливість, яскраве забарвлення і мелодійні співи - усе це робить птахів прикрасою рідною землі.
Загальновизнаним, найкращим співаком серед птахів вважається соловейко. Це невеличкі пташки, вагою 20-30 г. Зовні вони зовсім непоказні.
Забарвлення оперення зверху сірувате або брудно-біле. Очі великі, темні, майже чорні. Але серед птахів співаків у соловейко є багато конкурентів. Деякі з них майстерно копіюють співи інших птахів, наслідують різні звуки. Це так звані птахи-перемішники, до яких належать сойка і шпак.

Сойка

Живе в листяних і мішаних лісах. Гніздо мостить на деревах на висоті від 1,5 до 5 метрів із ретельно складених гілочок. На початку травня самка відкрадає 5-8 яєць. Насиджують їх обидва птахи понад два тижні. Вигодовують пташенят виключно комахами. Живиться сойка як рослинною їжею, так і тваринною. Поїдає також
також і дрібних гризунів, ящірок, гадюк, жаб. Восени полює на ос. Сойка не лише галаслива, але й дуже рухлива і уважна пташка.
Шпаки
Птахи середні за розміром (вага до 85г) з довгим і гострим, злегка зігнутим донизу дзьобом. Забарвлення оперення чорне з металевим блиском фіолетового, зеленуватого і синюватого відтінку. Восени і взимку на оперенні помітно багато сірувато-білих цяточок. Забарвлення самця яскравіше. Шпаки - перелітні птахи. На зиму відлітають на південь Європи, в Малу Азію та

Африку. Під час перельотів летять з швідкістю до 80 км за годину. З березня по жовтень їх можна зустріти у нашому краї. Оселяються шпаки в населених пунктах, штічних гніздах (шпаківнях), садах, парках, щілинах будівель. У лісах гнізда мостять в дуплах дерев. Повні кладки з 5-6 блідо-голубих яєць бувають два рази за літо. Насиджують по черзі обидва птахи протягом двох тижнів. Через три тижні пташенята вилітають з гнізда. Живиться переважно шкідливими комахами. Він знищує клопа-черепашку, вовчків, хрущів, гусінь озимої совки, багато шкідливих метеликів. Під час оранки шпаки разом з граками визбирують шкідливих комах на ріллі.
Сова
Всі сови мають округлий череп, лицивий диск, короткий гачкуватий дзьоб, великі, розміщені спереду , жовті нерухомі очі. Сови - єдині птахи, що можуть дивитися в одному напрямку обома очима одночасно. Вони здатні повертати голови на 180 і навіть на 270, стежачи за здобиччю . На ногах по чотири пальці з гострими зігнутими кігтями. М'яке оперення дає змогу совам літати безшумно. Своїми великими очима сова вночі бачить так, як інші птахи вдень. Але особливо гострий в неї слух, за допомогою якого сова і полює

вночі. Самки більші за самців. Пари створюються постійно. Живляться вони здебільшого мишами, щурами, полівками, ховрахами. Сова здалеку чує шарудіння миші і без промаху хапає здобич кігтями, якими проколює її і ковтає.

Пугач
Пугач - один з птахів серед сов (вага до 3 кг). Оперення зверху темно-руде, смугасте, знизу світліше. З боків голови стирчать "вушка". Темної ночі можна почути незвичайний "у-ху, у-ху-хуу", або "пуу-гу пугу-гуу", який часом змінюється на верещання, страшним реготом, Це шлюбні пісні самця.
Сич-хатній невеликий (вага до 180 г) осілий птах. Оперення зверху буре, строкате, знизу білувате. Гніздиться в населених пунктах. Гнізда мостить в щілинах будівель, іноді в дуплах дерев. Живиться гризунами, рідше великими комахами. Полює не тільки в сутінках, але і вдень.
В очеретах річок та ставків Христинівщини є кілька видів пернатої дичини. Це насамперед досить поширена водоплавна і болотна дичина - різні види качок, гусей.
Крижень належить до так званих справжніх, або річкових качок. Вага його становить 0,8 - 2 кг. Крижень родоначальник більшості порід свійських качок. Особливо красивий селезень у весняному оперенні.

В літньому ж оперенні самець подібний до самки і відрізняється тільки світло-сірими рульовими перами з широкими білими каймами. Весною крижні прилітають раніше за інших качок з появою перших проталин на льоду.
Летять парами або ж невеликими зграйками по 5-10, рідко до 30 особин. Найулюбленіші місця оселення - лісові болота, плавні по берегах річок та мілководні водойми із заростями. Гнізда птах мостить недалеко від води в ямці під кущем чи деревом або купах очерету на воді. Повні кладки з 8-9 світло-зеленуватих яєць насиджує самка. Крижень добре плаває, пірнає лише під час небезпеки, добре літає, а ходить перевальцем. Осінній переліт проходить кількома хвилями, починаюси з серпня і до льодоставу.
Чирок
Це маленька качечка (вагою 300-500 г) має непоказне сіреньке або темно-буре строкате забарвлення, дзьоб темно-сірий. У самців весною яскраве, красиве забарвлення з чорними темно-бурими, сірими та білими відтінками. На коричневій голові білі рисочки за очима, дзьоб чорний. Чирок добре плаває, легко ходить по суші і досить швидко літає. У гніздо, яке мостить в
Поїдає насіння бульби та зелені частини різних водяних і прибережних рослин, зерно проса, гречки, пшениці, ячменю, а також різних водяних комах.

у густій траві самка відкладає 6-89 жовтувато-білих яєць. Живиться переважно молюсками, комахами, а в період линяння і зеленою травою, листочками, бруньками і насінням водяних рослин, зерном різних злаків.
Гуси
Цей великий птах розміром з середню свійську гуску має гарне попелясто-сіре забарвлення. Гуси добре ходять по суші плавають на воді, пірнають. При перельотах летять із швидкістю до 70-90 км/год. В польоті вони витягують шиї і підгинають ноги. Літають

гуси низько, але можуть підніматися і дуже високо. Гуси паруються в півторічному віці і на все життя, тривалість якого 65 років. Весь час вони тримаються разом як влітку, так і взимку, захищаючи одне одного. Велике гніздо будують з сухого очерету в густих зарослях, на болоті. На початку березня гуска несе від 4 до 10 великих жовтуватобілих яєць. Вона вкриває їх своїм пухом, який вискубує на грудях та череві. Насиджує яйця самка 27-28 днів. Самці не береть участі в насиджуванні , але весь час знаходяться біля гнізда. Їжа гусей виключно рослинна: свіжа соковита трава, частини болотяних рослин.
На болотах Христинівщини зустрічаються і куріпки. Зверху самець сірувато-бурий, строкатий, на боках руді поперечні смуги, на грудях коричнева підковоподібна пляма.

Самка має темніше забарвлення. Куріпка виключно наземний птах, на дерево сідає рідко. Ходить згорбившись, з витягнутою шиєю. Охоче копається в землі, розшукуючи їжу. Бігає швидко. При небезпеці злітає з гучним ляскотом крил й швидко перелітає на невелику відстань. Протягом року куріпка живе в одному районі. Гніздяться в зарослях на полях, в кущах. Самка відкладає 12-15, а то й 20-25 світлобурих яєць, які висуджує понад три тижні. Вилуплюються пташенята опушеними. Через 10 днів вони можуть пурхати, а через 3-4 місяців досягают розмірів дорослих птахів. Куріпка поїдає комах,
які живуть у верхніх шарах грунту та в траві, на злакових та овочевих культурах. 3-4 виводки куріпок майже повністю знищують довгоносика на 1 га цукрових буряків. Поїдає куріпка і колорадського жука.
Перепела
Вони рудовато-сірі, сторокаті, короткохвості, трохи більше від шпаків. Вага 70-130 г і нагадують маленьку курочку. Самець відрізняється від самки передусім темною плямою на волі. Ведеть наземний спосіб життя і ніколи не сідають на дерева. Гніздо мостять у ямці на землі. Самка

відкладає від 8 до 24 жовтокоричневих плямистих яєць і насиджує їх понад два тижня. Пташенята вилуплюються завбільшки з маленький горішок. Вони дуже рухливі. Перепел живеться пагонами та різним насінням і комахами.

Немає такого села чи міста, де б не жили лелеки. Свої незграбні гнізда мостять здебільшого на дахах будівель і на великих деревах, стовпах - поближче до людей. У таких гніздах самець і самка по черзі близько п'яти тижнів насиджують 3-5 великих білих яєць, а потім кілька тижнів годують пташенят у гнізді.
Слабких, кволих пташенят батьки викидають із гнізда. Живляться птахи жабами, ящірками, комахами, мишовидними гризунами. Восени лелеки збираються в зграї і відлітають у вирій. Летять вони вдень на високій висоті. Лелека летить на зимівлю 2,5 місяці, а до місць гніздування повертається у два рази швидше.
На всій території Христинівщини зустрічається зозуля. Вага її близько 100 грам , дзьоб злегка загнутий. Забарвлення зверху буває темно-сіре з буруватим відтінком. Повертається зозуля до нас у другій половині квітня. Спочатку прилітає самець, а через кілька днів і самка. Живе в найрізноманітніших деревних насадженнях.

Зозулене яйце має вагу близько 3 грам і не тільки за розміром і формою, а й за кольором воно схоже на яйце тієї пташки, в гніздо якої зозуля підкладає своє яйця. Зародок в яйці зозулі розвивається швидше, тому й зозуленя вилуплюється на 1-3 дні раніше. Зозуля перестає кувати, коли нікуди вже підкладати яйця. У вирій на зиму зозулі починають відлітати ще влітку поодинці. Спочатку відлітають старі птахи, а потім молоді.
Є на території Христинівщини птахи, які протягом цілого року знаходять на батьківщині відповідні умови для існування. Це ворони, горобці, сороки, синички, дятли.
Дятел
Забарвлення зверху чорне з білими плямами на крилах, а знизу брудно-біле. Підхвістя, як і потилиця в самця і молодих птахів, червоне. Інколи можна почути різкий та гучний крик, а весною ще й своєрідну трель - відлуння при дуже частих і сильних ударах дзьобом по сухій гілці. То його так звана шлюбна пісня. Дупло

глибиною 29--35 см видовбує на висоті 3-7 м і, як правило, щороку нове. В таке гніздо без підстілки самка 5-7 білих яєчок. Насиджують їх самець і самка близько двох тижнів, потім понад три тижні годують пташенят виключно комахами. Сідаючим на стовбур дерева внизу, дятел стрибками по спіралі піднімається вгору,
уважно оглядаючи кожну щілинку в корі як на стовбурі, так і на бокових гілках.
Синиця
Вага її близько 20 г. Голова, шия і широка смужка на грудях та черевці чорні з синюватим блиском, спина і черево жовтувато-зелені, щоки і потилиця білі, хвіст сіруватий, крильця голубовато-сірі з білими поперечними смужками. У самки чорна смужка на грудях вужча.

Гнізда мостить в дуплах, штучних дуплянках. Самка протягом 13 днів насиджує 9-15 білих плямистих яєць, які відкладає в кінці квітня. Самець зрідка приносить їй їжу, потім кілька днів годує і
пташенят, а самка обігрівавє їх. Згодом обидва птаха приносять їжу пташенятам близько 400 разів на день. Взимку синиця їсть насіння, м'ясо і навіть падаль Це, мабуть, найсміливіший птах серед дрібних. Вона буває всюди, де є тільки якась пожива.
Горобець
Це найвідоміша всім нам маленька коричневато-бурувата пташка, вагою 35 грам, яку ми можемо спостерігати у себе в дворах. Гніздиться горобець як окремими парами, так і колоніями. Гнізда - недбалі, але споруди з соломи, ганчір'я, вовни, паперу та іншого мотлоху влаштовує у

найрізноманітніших закритих місцях. Самка відкладає по 5 білих з сірими цяточками яєць, з яких через 10-12 днів вилуплюються пташенята. Вигодовують їх самець і самка протягом двох тижнів виключно комахами. За період годівлі одного виводка вони знищують до 3000 комах, якщо враховувати, горобець встигає виводитись 2-3 рази за літо, то стане зрозуміло, яку він приносить велику користь. В окремих випадках горобці можуть заподіяти шкоду: вони збираються у великі зграї і налітають на лани й сади, вибиваючи зернові культури, розкльовуючи соняшники, ягоди вишні, винограду. Навесні об'їдають бруньки на кущах агрусу та смородини.
Ворона
Хоч птах і дуже обережний, але іноді оселяється поблизу житла людини. В кладці 4-5 зеленуватих з темними плямами яєць, які самка насиджує близько трьох тижнів. Пташенята через місяць після вилуплення залишають гніздо, але батьки

ще протягом тижня продовжують годувати їх. Ворона живиться комахами, гризунами. Може заподіяти шкоду, коли знищує яйця і пташенят як комахоїдних, так і мисливських птахів, нападає на домашніх курчат, поїдає насіння на посівах. Тому цього птаха відносять до шкідливих птахів. Проте влітку і восени ворона знищує багаато шкідливих комах і приносить тим самим велику користь. Відомо, що ворона разом з галками та граками під час оранки визбирує із землі личинок хрущів та дротянок.

- < BEGINNING
- END >
-
DOWNLOAD
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
-
BUY THIS BOOK
(from $4.39+) -
BUY THIS BOOK
(from $4.39+) - DOWNLOAD
- LIKE
- COMMENT ()
- SHARE
- Report
-
BUY
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
- Excessive Violence
- Harassment
- Offensive Pictures
- Spelling & Grammar Errors
- Unfinished
- Other Problem

COMMENTS
Click 'X' to report any negative comments. Thanks!