8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ İÇİN YAPILMIŞTIR. VELİLERİMİZE ARMAĞAN OLSUN

Orman gülü, fundagiller (Ericaceae) familyasından Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı. Gösterişli çiçekleri nedeniyle bahçelerde ve saksıda yetiştirilir.
Mart ayında fidan olup biter de,
Gönlümüze özlem özlem tüter de,
Yaza doğru başın alıp gider de,
Güze sevdalanır Orman Gülleri.

Gala çiçeğinin latince adı ise Calla Lily'dir. Gala çiçeği aynı zamanda gelin çiçeği olarak da bilinmektedir. Pembe, mor, sarı, mavi, turuncu gibi farklı farklı renkleri olsa da sıklıkla tercih edilen beyaz gala çiçeğidir
Saflığın ve narinliğin sembolüsün
Her renginle ne kadar güzelsin
Çok suyu ve güneşi sevmezsin
Sen ne nadir bir çiçeksin
Ş.G.

ÇUHA ÇİÇEĞİ; Rozet şeklinde tüylü, açık yeşil renkli yaprakları vardır. Kış-ilkbahar dönemi boyunca turuncu, sarı, beyaz, pembe, mor, kırmızı gibi değişik birçok renkte çiçek açmaktadır.
Eriyip giderken dağların karı,
Uyanmadan böcek, uçmadan arı,
Açar mavi, pembe, beyaz ve sarı,
Müjdeler baharı, çuha çiçeği.
Bahar olsun da seyredin
Nasıl süsler bayırları,
Zümrüt gibi çayırları
Yüze gülen o pek narin
Gelin yüzlü papatyalar,
Altın gözlü papatyalar
TEVFİK FİKRET
Papatya, papatyagiller familyasına ait uzun saplı ve çiçekli bir bitkidir. Latince adı chamaemelum olan bu bitki iklime ve toprak tipine bağlı olarak 20 ila 60 cm'ye kadar büyüyebilir. İnce yapılı ve kahverengi köklere sahip olan papatyanın yaprakları ise iğneli ve sivri yapıdadır.

Laleler soğanlı bitkilerdir. Biçimleri çan şeklinde olan bu bitkilerin ucunda tek bir çiçek bulunur. Lalelerin çiçekleri kırmızı, beyaz, pembe, sarı, mor, turuncu ve bu renklerin farklı tonlarında açabilir. Çok çeşitli renklerde olabildikleri gibi alacalı türleri de bulunur.
Bir devri başladın bitirdin
Bahçelerde renklidir yerin
bir kokun yok ama
Gönlümde vardır yerin
Şerike GÜNGÖR

GÜL; Genellikle kış aylarında yapraklarını döken, 2-3 m kadar boylanabilen uzun ömürlü dikenli çalılardır. Çiçekleri 5 taç yapraklı olup beyaz, pembe, kırmızı, sarı, turuncu ve benzeri göz alıcı birçok rengi vardır. Yaprakları almaşlı diziliştedir.
Bahçemde açan gülsün
Gülsün hep güzel yüzün
Aldırma onun dikenine
Bir gül ver sevdiğine
Şerike GÜNGÖR

SÜMBÜL; 20–30 cm kadar boylanabilen sümbül, iki yıllık soğanlı ve dayanıklı otsu bitkidir. Yeşil renkli şerit biçiminde yaprakları vardır. Kış mevsiminin sonlarına doğru başakçıklar oluşturarak açan çiçekleri; mavi, mor, pembe ile sarının çeşitli tonlarında ve beyaz renktedir
SÜMBÜL
Karacaoğlan söyler adımı
Koklayanlar bilir güzelliğimi
Sümbülüm ben sümbül
Kayalarda sürdürürüm yaşantımı.

KARANFİL
İncedir boynum,
Çok güzeldir huyum
Karanfil derler bana
Çiçeklerin en güzel kokulusuyum
KARANFİL;Bitki 40-80 cm kadar boylanabilen tek veya iki yıllıktır. Yaprakları şerit şeklinde, kenarları düz, gri, mavi ve yeşil renklidir. 1-6 adet çiçek bir araya gelerek başak şeklini oluşturan yalınkat veya katmerli, kırmızı, sarı, pembe, beyaz veya iki renkli ve kokulu çiçekleri vardır.

ŞAKAYIK; Şakayık, Paeoniaceae familyasının tek cinsi Paeonia altında yer alan türlerin ortak adı. Bu bitkiler Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika'ya özgüdürler
ŞAKAYIK ZAMANI DERLER
BAHARDAN BAHSEDERLER
KISA SÜRDÜ ÖMRÜN
TEKRAR GELECEK BAHAR
Ş.GÜNGÖR
MENEKŞE
Güzeli nazlıyım,
Morum kırmızıyım
Bana menekşe
yaşarım bilin bakayım
MENEKŞE; Çoğunlukla saksılarda yetiştirilen bir bitki türü olan menekşe; doğada aydınlık, fakat gölgede ve nemli bölgelerde yetişir. Yıl boyunca çiçek açtığı için tercih edilen, evlerimizin vazgeçilmez bitkisidir. Ayrıca bitkinin yağı ve suyu birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.
ÇİĞDEM ; Baharın müjdecisi olarak bilinen ve genellikle Mart ve Nisan aylarında açan çiğdem çiçekleri uzun yaprakları olan güzel kokulu bir çiçektir. Özellikle kadınlar tarafından çok sevildiği için ev ortamında yetiştirilebilir. Mor, sarı ve pembe renkleri sayesinde dikkat çekici bir güzelliği vardır. Yeterli toprağı ve suyu bulunduğu zaman büyümesinde sorun yaşanmaz.
ÇİĞDEM
BAHÇEMDE ÇİĞDEM AÇAR
HER YERİ GÜZEL KOKU KAPLAR.
İÇİM MUTLULUK KAPLAR.
İNSAN BU GÜZELLEĞE HAYRETLE BAKAR.
Ş.GÜNGÖR
KARDELEN, Nergisgiller ailesine mensup bir çiçek olmakla beraber genel olarak kış mevsiminde açar. Kış mevsiminde açması, baharın geldiğini müjdeler. Yaklaşık olarak 20 çeşidi bilinen ve çeşitlerine göre 7 ile 30 santimetre kadar boylanan kardelen çiçeği; soğuğa ve alçağa dayanıklı olup, soğanlı bir bitkidir.
SEN GÜNEEŞE HASRET
SEN KARLARIN İÇİNDE BELİREN
BAK BAHAR GELDİ
KALDIR BAŞINI
ş.güngör

- Full access to our public library
- Save favorite books
- Interact with authors

- < BEGINNING
- END >
-
DOWNLOAD
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
-
SAVE
-
BUY THIS BOOK
(from $7.99+) -
BUY THIS BOOK
(from $7.99+) - DOWNLOAD
- LIKE
- COMMENT ()
- SHARE
- SAVE
- Report
-
BUY
-
LIKE
-
COMMENT()
-
SHARE
- Excessive Violence
- Harassment
- Offensive Pictures
- Spelling & Grammar Errors
- Unfinished
- Other Problem

COMMENTS
Click 'X' to report any negative comments. Thanks!